Uw advocaat hippisch recht

Hippisch recht is geen rechtstak op zich, maar betreft de verschillende rechtsgebieden waarmee u te maken krijgt bij juridische vragen en problemen binnen de paardensector. De paardenwereld kent nu eenmaal zijn eigen gebruiken en jargon.

Uw gids en adviseur in de paardenwereld

Als advocatenkantoor binnen het hippisch recht gebruikt Dom & Partners zijn gespecialiseerde expertise om u te begeleiden in deze specifieke sector waarbij wij uw passie met de paardensport delen.

Het paard staat daarbij steeds centraal, maar ook andere betrokken partijen zoals ondernemers, eigenaars, handelaars, fokkers, trainers, ruiters en dierenartsen.

Wilt u op juridisch gebied ook stevig de teugels in handen houden? Dom & Partners Advocaten adviseert u bij al uw juridische vragen binnen het hippisch recht.

Belang van een schriftelijke overeenkomst

Wij wijzen steeds op de noodzaak van een schriftelijke overeenkomst.

Binnen de paardensector worden overeenkomsten nog te vaak mondeling gesloten waarbij veel belang wordt gehecht aan vertrouwen. Dit leidt echter tot heel veel juridische discussies en problemen op bewijsrechtelijk vlak.

Als advocaat binnen het hippisch recht helpen wij u bij de opmaak van:

  • Een verkoop- of koopovereenkomst van een paard op maat zowel nationaal als internationaal;
  • een overeenkomst van mede-eigendom waarbij de eigendomsrechten tussen mede-eigenaars van een paard worden bepaald;
  • een overeenkomst tussen ruiter en eigenaar;
  • alsook bij concessies, een leasingovereenkomst en een manege- of stallingsovereenkomst.

Verborgen gebrek? Schakel uw advocaat hippisch recht in

Een vaak voorkomend probleem betreft de non-conformiteit of verborgen gebreken bij de koop-verkoop van paarden alsook de aansprakelijkheid voor schade die wordt veroorzaakt door een paard. Ons eerste doel is om pro actief te onderhandelen met het oog op  een minnelijke regeling, maar indien nodig ondersteunen wij u ook bij het voeren van een gerechtelijke procedure.

Uw allround expert binnen het hippisch recht

Ook de aansprakelijkheid en de risico overdracht bij paardentransport is een belangrijk element zeker gelet op het internationaal karakter en dus de grensoverschrijdende handel binnen deze sector waarbij regelmatig beroep wordt gedaan op een externe vervoerder.

Tevens kan gewezen worden op het belang van de dierenarts en het veterinair onderzoek waarbij zich eveneens problemen omtrent aansprakelijkheid kunnen voordoen.

Tot slot adviseert ons kantoor u omtrent:

  • fiscale aspecten en de BTW binnen de paardensector;
  • de exploitatie van hippische ondernemingen;
  • de identificatie van uw paard;
  • de registratie van uw paard.