Ons advocatenkantoor Dom & Partners wordt steeds vaker geconfronteerd met investeringsfraude via cryptomunten. De illusie van snel rijk worden blijft sinds jaar en dag tot de verbeelding spreken. Slachtoffers worden verblind met de belofte van gigantische rendementen en laten zich verleiden tot het uit handen geven van de controle over hun eigen geld.
De meest voorkomende vorm van oplichting met cryptomunten
Er zijn verschillende mogelijkheden tot oplichting via cryptomunten. Een vaak voorkomende techniek is iemand anders laten beleggen in cryptomunten met uw spaargeld. Het klinkt logisch, maar het komt zeer vaak voor. Het kan evengoed gaan om beleggen in aandelen, maar de potentiële winst (en uiteraard ook verlies) bij cryptomunten ligt dermate hoog waardoor cryptomunten een dankbaarder instrument zijn voor oplichters.
Hoe gaat zo’n oplichting in zijn werk?
Mensen zien op het internet een artikel, waarbij een bekend persoon aanraadt om te beleggen in cryptomunten. Het slachtoffer klikt op de advertentie, geeft zijn telefoonnummer en wordt vervolgens gecontacteerd via whatsapp door een zogezegde “broker” van een bepaalde digitaal platform waarop kan belegd worden in cryptomunten.
De behulpzame broker helpt u bij de aanmaak van een en echt én vals account.
De broker helpt u vervolgens met het aanmaken van een account op dit platform, hoewel het platform niet echt bestaat. Het is niet meer dan een anonieme website waarbij zeer weinig informatie wordt gegeven over de achterliggende vennootschap.
Vervolgens helpt de broker het slachtoffer om een account aan te maken op een echt digitaal platform (bv. Coinbase, Binance,...), ook wel een “exchange” genoemd. Aangezien het andere platform niet bestaat, is dit noodzakelijk. Zonder echte exchange is het namelijk niet mogelijk om cryptomunten aan te kopen.
Schermdeling; het scharniermoment in de oplichting
Het kantelpunt in deze oplichting is het moment van aanmaken van deze accounts. De broker misbruikt op dit moment de onwetendheid van het slachtoffer door voor te stellen om zijn/haar scherm met hem te delen. Hierdoor kan de broker meekijken en hulp bieden bij het aanmaken van de account op de exchange. Hij kan op dat moment dus ook zien welke username en paswoord het slachtoffer hierbij ingeeft.
Vervolgens stort het slachtoffer gelden naar de echte exchange. De oplichter vraagt in het begin altijd kleinere bedragen. Op deze exchange worden vervolgens cryptomunten aangekocht (de meest courante zoals Bitcoin, USDT,…) en vervolgens zogezegd verstuurd naar het valse digitale platform van de oplichter. In werkelijkheid worden de cryptomunten gewoon doorgesluisd naar een walletadres van de oplichters. Uw cryptomunten komen dus nooit terecht op het (valse) platform van de oplichter. Ondertussen ziet het slachtoffer haar broker cryptomunten verhandelen op de zogezegde exchange. Hier ziet het slachtoffer dat er gigantische winsten worden gemaakt (terwijl er in werkelijkheid geen enkele trade wordt gedaan aangezien er gewoon geen geld op het platform staat). Het slachtoffer ziet de winsten toenemen waardoor het vertrouwen groeit. Door het slachtoffer te verblinden met deze valse winsten wordt laatstgenoemde overtuigd om nog grotere bedragen over te maken. Op die manier wordt de schade exponentieel groter totdat het slachtoffer zijn of haar geld terugvraagt.
Het contact met de oplichters wordt verbroken
Vanaf dan keert de sfeer en wordt er door de broker via Whatsapp agressiever te werk gegaan met de bedoeling om het slachtoffer onder druk te zetten. Als dit niet werkt, wordt alle contact verbroken. Het slachtoffer krijgt zijn of haar geld niet terug en geeft opdrachten tot “withdrawal” in bij het valse platform om haar gelden van het platform te halen, maar de opdracht wordt niet uitgevoerd (er heeft immers nooit geld opgestaan). Het dubieuze platform is vervolgens op geen enkele manier te bereiken…
Enige tijd later krijgt het slachtoffer namelijk een brief van een of andere instantie bv. “Blockchain” of “Anti Money Laundering Association” (AML) e.d.m., waarbij wordt meegedeeld dat de verloren gelden zijn teruggevonden, maar geblokkeerd zijn wegens de verdachte oorsprong. Om deze gelden terug vrij te krijgen, dient een bepaalde procedure te worden gevoerd. U raadt het al … Voor het opstarten van deze procedure moet eerst een aanzienlijke som geld betaald worden waarna het zogezegde volledige geblokkeerde bedrag zal worden uitbetaald. De angst en de hoop van het slachtoffer wordt op dat moment uitgebuit om hem/haar nog meer op te lichten. Het slachtoffer blijft uiteindelijk geruïneerd achter.
Transacties met cryptomunten laten altijd een spoor achter
Dom & Partners kan u begeleiden wanneer u geconfronteerd wordt met deze praktijken. Het voordeel aan cryptomunten is dat zij altijd een spoor nalaten. De gelden kunnen dus altijd getraceerd worden. Wanneer u ons kantoor inschakelt, weet u in elk geval dat niets aan het toeval wordt overgelaten en dat de nodige en juiste maatregelen worden genomen.
Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook meestal zo.
Geef online nooit uw username of paswoord uit handen. Vul dit nooit in wanneer iemand fysiek of via deelschermsoftware meekijkt. Werk ook steeds met 2 factor authentication (2FA) voor extra beveiliging. Bij beleggen in crypto mag u één gouden regel nooit uit het oog verliezen: “Not your keys, not your crypto”. Bij het verlaten van uw huis geeft u de huissleutel ook niet zomaar aan een vreemde. Een gewaarschuwd persoon is er twee waard!